Broekmaten

BroekmatenHoi! Zoek je naar broekmaten? Ik help je graag!

 

 

Het kopen van een nieuwe broek, is niet voor iedereen even eenvoudig. De broekmaten worden bepaald door de omtrek van de heupen/ taille en de lengte van het been. Er zijn verschillende manieren en methodes hoe je de broekmaten kunt bepalen en omrekenen. Via bovenstaande links kan je naast de broeken en jeans een maattabel vinden op Zalando, hier vind je naast de maat ook de pasvorm.


De verschillende merken die broeken verkopen kunnen op verschillende manieren de broekmaten weergeven. Meestal worden de lengtematen en breedtematen gebruikt, maar ook confectiematen en internationale maten kan je tegenkomen. Je zult in veel gevallen de broekmaat moeten omrekenen.

Broekmaten dames en heren-tabel

Bekijk hier deze maattabel >>

 • Maten per merk
 • Taille
 • Heup
 • Internationaal
 • Opmeten en andere tips

Voor heren en dames kan je eenvoudig de verschillende broekmaten in een tabel bekijken. Ook voor kinderen en baby’s is er een tabel beschikbaar.

Naast broeken kan je de tabel ook gebruiken voor het omrekenen en bepalen van jeans, spijkerbroeken en pantalons. De broekmaat en jeansmaat kun je berekenen met behulp van een centimeter. Hieronder kun je de vijf meest gestelde vragen bekijken die gaan over de broekmaten.

Vraag 1: Zijn broekmaten en jeansmaten hetzelfde?

Antwoord: Ja. Een broekmaat is hetzelfde als een jeansmaat. Voor allerlei soorten broeken kan je gebruik maken van de tabel die je op deze pagina kunt bekijken. Een jeansmaat kom je vaak tegen in spijkerbroeken. Echter zijn het in vrijwel alle gevallen dezelfde maten die je ook tegenkomt in andere soorten broeken zoals een pantalon of korte broek.

Vraag 2: Hoe kan je het beste de broekmaat omrekenen?

Antwoord: Over het algemeen is het omrekenen met behulp van een tabel erg populair. Je hoeft op deze manier geen maten in te voeren in een calculator of moeilijke formules te gebruiken. Je kunt de broekmaat omrekenen door te bekijken naar je ‘huidige’ broekmaat en horizontaal te schuiven naar de ‘gewenste’ maat. Je kunt daarbij denken aan EU (Europese), UK (Engelse) of US (Amerikaanse) broekmaten.

Vraag 3: Zit er verschil in de broekmaten heren en broekmaten dames?

Antwoord: Een broekmaat bestaat uit een breedtemaat en een lengtemaat. De lengtemaat is voor heren en dames gelijk aan elkaar. Het maakt daarbij niet uit of je een lengtemaat 32 voor heren of dames koopt, de lengte is gelijk aan elkaar. Echter kan er wel verschil zitten in de breedtemaat. Het is daarom van belang dat je tijdens het bepalen of meten van je broekmaat de juiste tabel gebruikt. Gebruik je een verkeerde broekmaten tabel dan kom je tot een verkeerde broekmaat of jeansmaat

Vraag 4: Hoe zit het precies met de spijkerbroek maten?

Antwoord: Voor de spijkerbroek maten kan je ook gebruik maken van de tabel die je op deze pagina kunt bekijken. De maten van een spijkerbroek komen overeen met die van andere broeken. Het kan echter wel zo zijn dat bepaalde merken een iets andere pasvorm hebben waardoor een broek strakker kan aanvoelen. Dit kan ook komen door gebruik te maken van stretch materiaal. Op basis van je lichaamsafmetingen kan je in combinatie met de spijkerbroeken maattabel een goede schatting maken welke maat je het beste zal passen.

Vraag 5: Kun je zelf je broekmaat of jeansmaat berekenen?

Broekmaat opmeten met een centimeterAntwoord: Zeker, dit is heel eenvoudig en snel te doen. Je hebt als ‘gereedschap’ enkel een centimeter nodig. Deze heb je nodig om bepaalde lichaamsdelen op te meten. Om goed in een broek of jeans te passen heb je de omtrek van de heupen nodig. Dit kan je opmeten door een meetlint rondom de heupen te plaatsen (riemhoogte). De omtrek in cm schrijf je op. Voor het bepalen van de lengtemaat heb je de lengte van het binnenbeen nodig. Dit meet je op van het kruis/ lies tot aan de hak. Deze afstand noteer je ook. Vervolgens kun je in de tabel bekijken welke broekmaten of jeansmaten daarbij horen.

Bereken je taillemaat door losjes om je taille (net boven de bekken) met een meetlint te meten. Met de uitkomst in centimeters kan je in deze tabel kijken wat je taillemaat is. De taillemaat wordt meestal aangeduid als “W”.

Taillemaat in cm (gemeten)6669717476798184
TAILLEMAAT: W2627282930313233
Taillemaat in cm869197102107112
TAILLEMAAT: W343638404244

Bereken je lengtemaat door te meten vanaf het kruis tot aan de onderkant van de broekspijp. De lengtemaat wordt veelal als “L” aangeduid.

lengte in cm7681869197
LENGTEMAAT: L3032343638

Het opmeten van een broekmaat of jeansmaat is soms best lastig. Temeer omdat de broekmaten per merk ook nog al eens verschillen. Het is daarom aan te raden om per merk de maattabel te bekijken, zo ben je er zekerder van dat je de juiste jeansmaat of broekmaat hebt.

Last update: december 5, 2016 at 10:17 am
  Vragen (2)
 • Geschreven door: Carolien 19 juli 2016 14:57

  Wat is maat 88 of 92 bij een damesjeans? Het zijn lengtematen, maar welke damesmaten horen erbij?

  • Geschreven door: kleding-maten 19 juli 2016 21:10

   Hi!

   Bedankt voor je vraag! Op onze pagina over damesmaten kan je maten voor dames vinden.

Plaats hieronder je vraag

*

*

*